Εκτυπωτές Inkjet

Εκτυπωτές inkjet: Πως λειτουργούν;

Πως γίνεται η εκτύπωση στους εκτυπωτές inkjet

Οι εκτυπωτές inkjet είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος εκτυπωτών κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής αγοράς τους, την εύκολης λειτουργίας τους και των μικρών σχετικά διαστάσεων τους, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για οικιακή χρήση και χαμηλού όγκου* μονόχρωμες και έγχρωμες εκτυπώσεις. Επίσης, ορισμένα μοντέλα ενσωματώνουν λειτουργίες σάρωσης, αντιγραφής, αποστολής fax & email, ασύρματης δικτύωσης κ.α.

Οι περισσότεροι εκτυπωτές inkjet είναι, πλέον, έγχρωμοι και διαθέτουν 2 μελανοδοχεία: μαυρό και έγχρωμο. Το έγχρωμο μελανοδοχείο διαθέτει 3 διαμερίσματα όπου υπάρχουν 3 διαφoρετικά χρώματα: Cyan – Magenta – Yellow. Ορισμένοι εκτυπωτές inkjet διαθέτουν περισσότερα μελανοδοχεία, ένα για κάθε χρώμα (και πιθανόν και άλλα χρώματα), ώστε να αποδίδουν καλύτερα τους χρωματικούς συνδιασμούς.

Πως όμως λειτουργεί ένας εκτυπωτής inkjet;

Ο εκτυπωτής λαμβάνει την εντολή εκτύπωσης μέσω του προγράμματος οδήγησης (driver) του υπολογιστή σας. Μόλις λάβει την εντολή εκτύπωσης, οι κύλινδροι που διαθέτει στον δίσκο χαρτιού (σχ.1) προωθούν το χαρτί κάτω από την κεφαλή εκτύπωσης (σχ.2) η οποία “φιλοξενεί” και τα μελανοδοχεία. Κατόπιν, μπαίνει σε λειτουργία ο βηματικός κινητήρας της κεφαλής (σχ.3) που κινεί το σύστημα της κεφαλής σε μια συρρόμενη ράβδο (σχ.4) με τη βοήθεια ενός ιμάντα (σχ.5).

Ένας inkjet εκτυπωτης

Το σχεδιάγραμμα ενός εκτυπωτή inkjet.

Η καλωδιοταινία της κεφαλής εκτύπωσης που μεταφέρει τις εντολές (σχ.6) είναι στην ουσία ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ηλεκτρονικό κύκλωμα παρόμοιας, σε πολλές περιπτώσεις, κατασκευής με ένα microchip. Σε πολλούς εκτυπωτές, η κεφαλή εκτύπωσης είναι ενσωματωμένη στα μελανοδοχεία (σχ.7). Τα ακροφύσια της κεφαλής (σχ.8), που μπορεί να είναι χιλιάδες, αποτελούν την δίοδο των μικρών θαλάμων μελανιού (σχ.9) οι οποίοι με τη σειρά τους τροφοδοτούνται με μελάνι απο τη “δεξαμενή” του μελανοδοχείου που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος αυτού. Τα σταγονίδια μελάνης (σχ.10) που τελικά εκτοξεύονται απο τα ακροφύσια της κεφαλής είναι μικρότερα από 1 picolitre!

Πως γίνεται αυτό? Οι περισσότεροι inkjet εκτυπωτές (κυρίως HP και Canon) χρησιμοποιούν τη θερμότητα που παράγει μια μικρή αντίσταση – resistor που βρίσκεται στους θαλάμους μελανιού (σχ.11) και παράγει παλμικό και έντονο ρεύμα. Με τον τρόπο αυτό το μελάνι αρχίζει να ζεσταίνεται και να διογκώνεται. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί μεγάλη πίεση και το μελάνι να “ψεκαστεί” στο χαρτί!

Αλλές εταιρίες (π.χ. Epson) χρησιμοποιούν το φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού προκειμένου να δημιουργήθεί πίεση στο μελάνι εντός του δοχείου, τροφοδοτώντας με ηλεκτρική τάση κάποιον κρύσταλλο.

Όλη αυτή η επαναλαμβανόμενη διαδικασία, σε συνδιασμό με τη συνεχή κίνηση του συστήματος της κεφαλής εκτύπωσης, έχει σαν αποτέλεσμα την εκτύπωση, γραμμή προς γραμμή, των εγγράφων σας!


*Ο συνιστώμενος όγκος εκτυπώσεων για ένα entry-level εκτυπωτή είναι περίπου 400σελ. μηνιαίως και φτάνει ως τις 800σελ. μηνιαίως στα high-end μοντέλα.

Στο officeplus.gr σίγουρα θα βρείτε κάποιον εκτυπωτή inkjet που καλύπτει της ανάγκεσ σας!

2 σχόλια στο “Εκτυπωτές inkjet: Πως λειτουργούν;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *