Εκτυπωτές laser: Πως λειτουργούν

Εκτυπωτές Laser: Πως λειτουργούν;

Εκτυπωτές Laser: Η ιστορία

Η τεχνολογία laser εκτύπωσης αναπτύχθηκε, βασιζόμενη στην τεχνολογία των φωτοτυπικών, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τον Gary Starkweather της εταιρίας Xerox, ενώ οι πρώτοι εκτυπωτές Laser έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Την τελευταία δεκαετία οι laser εκτυπωτές έχουν γίνει πιο προσιτοί στο μέσο χρήστη, με πλεονεκτήματα την ταχύτητα εκτύπωσης τους, την αξιοπιστία και το χαμηλό κόστος εκτύπωσης.

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Laser

Σε αντίθεση με τους inkjet εκτυπωτές που χρησιμοποιούν υγρό μελάνι το οποίο “ψεκάζεται” στη σελίδα, οι εκτυπωτές Laser χρησιμοποιούν γραφίτη σε μορφή σκόνης (τόνερ) και η εκτύπωση γίνεται ηλεκτροφωτοστατικά. Η βασική αρχή που χρησιμοποιούν οι εκτυπωτές laser είναι η φυσική των ατόμων και είναι παρόμοια με τη διαδικασία εμφάνισης φιλμ φωτογραφιών σε σκοτεινό θάλαμο! Ας δούμε πως ακριβώς γίνεται η διαδικασία της εκτύπωσης:

Μέσα στον εκτυπωτή υπάρχει ένα υψηλής φωτοαγωγιμότητας τύμπανο (drum) που αντιδρά στο φως, και φορτίζεται αρνητικά μέσω ηλεκτρισμού που παράγεται από το σύρμα (Corona Wire) του εκτυπωτή.

Εκτυπωτής Laser

Εκτυπωτής Laser

Όταν γυρίζει το τύμπανο (drum), μια ακτίνα λέιζερ το διαπερνά αποφορτίζοντας συγκεκριμένες περιοχές που καθορίζουν την εικόνα που θα εκτυπωθεί. Οι αρνητικά φορτισμένες περιοχές του τυμπάνου (drum) καλύπτονται από γραφίτη σε μορφή σκόνης ο οποίος είναι θετικά φορτισμένος, γεγονός που του επιτρέπει να προσκολλάται μόνο στα συγκεκριμένα σημεία του τυμπάνου (drum) λόγω στατικού ηλεκτρισμού.

Στη συνέχεια, τα σημεία που έχουν αποτυπωθεί στο τύμπανο (drum) μεταφέρονται μαγνητικά στο χαρτί που περνάει μέσα από αυτό, το χαρτί αποφορτίζεται και απομακρύνεται από το τύμπανο.

Τέλος, ο εκτυπωτής περνάει το χαρτί από τη μονάδα τήξης , ένα ζευγάρι των θερμαινόμενων κυλίνδρων που ονομάζεται Fuser. Καθώς το χαρτί περνά μέσα από το Fuser , η χαλαρή σκόνη τόνερ τήκεται (δηλαδή απο στερεό υλικό γίνεται ρευστό) , και αποτυπώνεται μόνιμα στις ίνες του χαρτιού!

Δείτε το video:

Οι πιό γνωστές εταιρίες κατασκευής τόνερ είναι οι HP, Lexmark, Samsung, Xerox, Epson, Canon κ.α. Στο officeplus.gr μπορείτε να βρείτε τόνερ και αναλώσιμα εκτυπωτών όλων των κατασκευαστών για κάθε μοντέλο εκτυπωτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *